Koreansk

Innledning

Taekwondo er en koreansk sport, og sporten er full av navn, begreper og kommandoer på koreansk. På dette nettstedet finner du en oversikt over de koreanske begrepene vi bruker, navn på alle teknikker i de mønstrene vi går, og hva alt betyr på norsk.

Se også: Kroppen, Ordliste

Gjennom tidene har det vært tre forskjellige systemer for oversetting fra koreansk til latinsk alfabet. I tillegg er det mange blandinger og noen misforståelser. Det betyr at det finnes mange forskjellige stavemåter av koreanske ord og uttrykk. For eksempel er både joonbi, chumbi, choon bi og junbi akseptable skrivemåter for kommandoen ”gå til klarstilling”.

På dette nettstedet brukes konsekvent stavemåten fra WTFs hovedkvarter Kukkiwon så langt det er mulig. Dette gjelder alle teknikkene, og noen av kommandoene.

Kilder er nettstedet www.kukkiwon.or.kr (og Kukkiwon Education Media Center taekwonedu.kr) samt boka The explanation of official taekwondo poomsae (World Taekwondo Federation, Poomsae movement interpretation) (Ikpil, Kang / Namjung, Song: Sang-A publishing company 2007/2011: ISBN 978-89-91237-24-7 13690).

Gjennomgangen av mønstrene er også basert på denne boka.

Master Jon Lennart Løberg (TTU) har vært svært behjelpelig med å oversette alle ord og uttrykk til norsk, og dessuten til å svare på alle språklige spørsmål.

Taekwondo

Dojang og dobok: treningssal og treningsdrakt

Når et lokale brukes som treningssal for taekwondo, kalles det for en dojang.

Grunnteknikker

Vanlige grunnteknikker ved MSTA.

Sparketeknikker fra kampstilling:

Spark på pute:

Kommandoer

I taekwondo brukes det en rekke forskjellige kommandoer underveis i en trening. Mange av kommandoene er på koreansk. Du må vite hva kommandoene betyr, og hva du skal gjøre når instruktøren gir kommandoen.

Her er kommandoene samlet sammen i den rekkefølgen du ofte møter dem.

Under oppvarmingen

Etter oppvarmingen, og også ved treningens slutt

Når vi øver på mønster

Når du har gått de bevegelsene du skal, står du stille i siste teknikk og venter på kommandoen baro eller kommandoen geuman.

Kamp

Å telle på koreansk

En del av pensum for gult belte er å kunne telle til ti på (tradisjonell) koreansk. Du bør også lære deg 1-8 på sinokoreansk, siden dette er ”navnet” på de forskjellige mønstrene. (Sinokoreansk er en betegnelse på koreanske ord som har kinesisk opphav.)

Retninger

Her følger en liste over begreper som omhandler retning. Disse begrepene vil du finne igjen i navnet på teknikker du skal utføre.

Generelle begreper