Belter og gradering

I taekwondo brukes det grader med tilhørende belter for å vise hvor langt du har kommet i treningen. Hver beltefarge har en symbolsk betydning.

Se: gradering, pensum

Hvitt symboliserer det uvitende, og det uskrevne ark. Alle nybegynnere starter her.

Gult er for jordens fruktbarhet. Alt som gror, kommer herfra. Gult belte
viser at vedkommende har lært og forstått det grunnleggende om taekwondo. Fundamentet er lagt.

 

Grønt – Planten som gror begynner å bære frukter. Man har forstått og kan utføre mange av taekwondos grunnleggende ting.

 

Blått symboliserer himmelen som planter og trær strekker seg mot. Man har kommet så langt at man kan stå frem og vise og forklare det mest grunnleggende i taewondosystemet, samtidig som man strekker seg etter høyere mål.

Rødt er fare. Utøveren er nå så god, og behersker taekwondo fysisk og psykisk så godt at en fiende bør frykte ham eller henne.

 

Svart symboliserer det motsatte av hvitt. Først visste man intet, nå vet man ”alt”.

 

Det er også mellomgrader mellom disse beltene.

Hos MSTA kan du regne med å oppnå svart belte etter minimum fire års trening som senior.

Svart belte betyr imidlertid ikke at du er utlært, bare at du har gjennomgått det grunnleggende: du er nå i stand til å fortsette å trene på egen hånd.

Når du har «fått svart» heter graden «1. dan». Etter ytterligere ett år kan du så få «2. dan», to nye år kan gi deg «3. dan»; så er det tre nye år frem til «4. dan» og så videre, opp til 10. dan; skjønt innen WTF taekwondo er 10. dan en spesialgrad som man i praksis ikke oppnår.