Dojang og dobok: treningssal og treningsdrakt
Når et lokale brukes som treningssal for taekwondo, kalles det for en dojang. Inne i dojangen er det noen spesielle regler for oppførsel.
- Når du kommer for å trene, skal du ha på deg drakt (dobok), og den skal være ren og ordentlig. Drakten holdes på plass rundt livet med et belte (ti) som viser din grad.
- Du skal ikke ha ytterklær utenpå drakten når du skal inn i treningssalen. (Hvis du er voksen og har nøkler, lommebok osv. i jakka, kan du bære den under armen når du skal inn.)
- Du skal være barbeint, eller ha på taekwondosko. Sokker er kun tillatt dersom instruktøren mener det er ekstra kaldt.
- Når du skal inn i rommet, stopper du rett etter døren og bukker til selve rommet. (Du viser høflighet og respekt.)
- Deretter går du til instruktøren og bukker for ham eller henne.
- Hvis det er andre utøvere med svart belte til stede, skal du helst bukke til hver enkelt.
- Så lenge du er i treningssalen skal du adlyde instruktøren. Du kan for eksempel ikke drikke eller gå på do uten å spørre om lov.
- Når en instruktør sier ”sitt ned”, betyr det ”sitt ned, sitt stille, vær stille og følg med”. Dette kan ta noe tid for unge utøvere å venne seg til!
- Dessuten skal alle utøvere vise respekt mot hverandre.
- Når du forlater rommet, stopper du ved døren, snur deg og bukker til rommet igjen.
Innhold i en trening
Oppvarming
Hver trening starter med oppvarming, fordi kalde muskler og sener tåler dårligere raske og harde bevegelser: vi varmer opp for å unngå skader.
Dersom vi skal sparke mye, er det spesielt viktig å varme opp hofter og knær.
Styrke, kondisjon, mykhet, spenst og hurtighet
Skal du bli en god taekwondoutøver trenger du styrke, kondisjon, mykhet, spenst og hurtighet.
Som regel vil hoveddelen av denne treningen foregå under oppvarmingen; vi har få rent fysiske treningstimer. Alle disse tingene kan du med fordel trene mer på selv dersom du ønsker å komme i enda bedre form.
Styrketrening er som regel begrenset til situps og armhevinger under oppvarming, men det er også enkelte øvelser underveis som øker styrken vår. Kondisjon trener du ekstra under teknisk trening med høy intensitet. For å øke spenst kjører vi runder med spensthopp, og trener på hoppende spark; og hurtighet trenes spesielt under noen sparkeøvelser og noen få spurtøkter.
Oppmykning og uttøying
En gang i blant inneholder treningen oppmykning av rygg, nakke, håndledd og ankler. Dette trengs ikke direkte for å bli varm, men gir på sikt en mykere kropp. Treningen avsluttes ofte med uttøying, med spesiell vekt på å tøye ut beina i alle retninger. Dette er en forutsetning for å kunne sparke høyt.
Du oppmuntres til å myke opp og tøye ut også utenom treningene. Øvelsene er enkle, og forutsetter ikke at du varmer opp først.
Teknisk trening – blokkeringer, slag og spark
Taekwondo er en svært teknisk sport. Å øve på de forskjellige teknikkene utgjør en stor del av treningen.
Sparkene er det som virkelig særpreger denne kampkunsten. Et utgangspunkt for utviklingen av taekwondo er at beinet har større kraft og lenger rekkevidde enn armen. Du kan holde deg på avstand fra en motstander som bare bruker armene, og både forsvare deg og angripe før armene hans rekker frem.
Vi trener mye på å sparke høyt, raskt og riktig, gjerne med hopp, med mange forskjellige spark.
Noen utøvere kan hoppe høyt og sparke i hodehøyde, men alle må ikke det. Som regel vil det være et krav at du sparker i ”beltehøyde”, dvs. omtrent til din egen midje. Det vil alle klare etter en stund, spesielt hvis du bruker litt tid på uttøyingen.
I tillegg til spark er det forskjellige fotstillinger og forskjellige håndteknikker. Dette må også øves på, men er som regel langt lettere å få til. Her trenger du mest tålmodighet og nøyaktighet, ikke mykhet og spenst!
Teknisk trening – selvforsvar
I sin enkleste form kan selvforsvar være skrik, bit, spark og løp. En taekwondoutøvers våpen er to hender, to albuer, to knær og to føtter. Kamptreningen, med blokkeringer, slag og spark, er nyttig når du trenger å forsvare deg selv. I tillegg får du trene noe på å komme deg løs hvis noen griper tak i deg, og å uskadeliggjøre en motstander på forskjellige måter.
Frikamp
Taekwondo er en kampsport, og frikamp (to eller flere utøvere mot hverandre) er en viktig del av sporten. Når du trener på frikamp, er hensikten å bruke teknikkene riktig – for å vinne.
- Du skal forsøke å unngå motstanderens angrep. Først og fremst må du bevege deg mye. Av og til passer det å blokkere, og i blant vil det være riktig å gå inn i kroppen til motstander.
- Du skal angripe, for å treffe i motstanderens vest med de sparkene du kan. Det er også lov til å slå i vesten, men det legges mest vekt på spark. Videre er det lov til å sparke mot hodet, såfremt det brukes hjelm.
I taekwondo sparker vi for å treffe, men ikke for at det skal gjøre vondt. Kampvest og hjelm er nødvendig beskyttelsesutstyr. Om du skal gå en mer seriøs kamp, bør (eller må) du også bruke armbeskytter, leggbeskytter, vristbeskytter, tannbeskytter og susp.
Av og til arrangerer vi konkurranser i frikamp i vår egen klubb, og det er også mulig å delta i større konkurranser. I større konkurranser brukes det nok mer kraft, slik at man kan få vondt!
Pensumtrening – mønster
Se også: Mønster
Et mønster er en tenkt kamp mot mange motstandere. Mønsteret består av en bestemt kombinasjon av bevegelser, stillinger, blokkeringer og angrep. Vi bruker WTFs mønstersystem, som heter taegeuk / poomsae.
Når du skal graderemå du vise at du behersker det mønsteret som er ditt pensum. Før du får svart belte må du kunne ni forskjellige slike mønstre.
Å beherske et mønster tilfredsstillende krever mye trening fordi hver teknikk skal utføres på en helt bestemt måte. I vår klubb bruker vi mye tid på denne delen av treningen.
Mønstrene er viktige, og svært vanskelig å få til helt perfekt. Derfor er mønster det andre store konkurranseområdet i taekwondo, ved siden av frikamp. Å lære mønsteret godt nok til å kunne gradere skal alle kunne klare, men hvis du vil hevde deg i konkurranser må du virkelig bruke mye tid!
De fleste utøvere bør øve litt på sine mønstre også utenom treningene.
Pensumtrening – avtalekamp
Se også: Avtalekamp
Avtalekamp er et slags skuespill, en innøvd kamp mellom to personer. Den ene personen angriper, og den andre forsvarer seg på en bestemt måte og gjennomfører et bestemt motangrep. Hensikten er å vise at du behersker bestemte teknikker.
Hvilke teknikker som inngår i avtalekamp kan variere fra klubb til klubb. Hos MSTA er det seks teknikker for laveregrads utøvere, og tretten nye teknikker når du nærmer deg svart belte. Når du har oppnådd det svarte beltet, skal du i tillegg øve inn en eller flere valgfrie teknikker.
Generelle emner
I tillegg vil treningene fra tid til annen inneholde andre emner, som for eksempel:
- fallteknikk
- pusteteknikk
- meditasjon
- å lære koreanske ord og uttrykk
- om taekwondos filosofi